Je neděle ráno. Za mírného poprchání přijíždím do areálu Chateau St. Havel v pražské Krči. Už to tu znám. Kamarád tady slavil nedávno narozeniny a Praha 4 je obecně moje srdcová záležitost. Za 10 minut se mám sejít s Lukášem, který na blogu v soutěži značky spotřebičů Fagor vyhrál voucher na kurz přípravy ryb a mořských plodů. Celá akce se odehrává ve škole vaření Hungry Town, kterou vede Ondřej Slanina. Ondru určitě znáte z pořadu Kluci v akci. Na televizi se téměř nedíváme a tohle přitom neuniklo ani mně. Ondřeje uvidím naživo poprvé. Ono, upřímně, i mořské plody budu vlastnoručně připravovat prvně. Dřív jsem doma dělávala tygří krevety s bylinkami, limetou, česnekem a chilli. Chobotnice, kalamáry a mušle jsou, uznejte sami, už ale jiná liga.
Procházíme vznešenou recepcí, vycházíme schody a ocitáme se v salonku určeném jen pro účastníky kurzu. Vítá nás sympatická Andrejka, která se během kurzu stará o veškerou organizaci, zázemí a pohodlí všech zúčastněných. U velkého kulatého stolu už sedí 7 osob v čele s Ondřejem Slaninou. Máme ještě pár minut čas. I tak ale přicházíme poslední. Vedle mě sedí dvojice teenagerů. Tipla bych je tak na 15 let. Přivedl je tatínek. No není to super? To mě teda naši v patnácti na workshop přípravy ryb a mořských plodů neposílali. 😀 Ondra mě ujišťuje, že jeho taky ne. Tak dobrý. Ještě nejsem ztracená. 😀
Workshop začíná teoretickou částí. Chvíli hledám, jestli na Ondrovi nenajdu nějaké otlačky od polštáře. Vypadá tak “trochu” unaveně. 😀 Po chvilce se ale rozpovídá a začne nás zasvěcovat do tajů výběru a nákupu ryb a mořských plodů. Ještě že voucher vyhrál Lukáš. Pořád se na něco ptá a myslím, že i díky jeho otázkám si na nás Ondra rychle zvyká. 🙂 Dozvídáme se spoustu důležitých informací.
Které mořské plody a ryby můžeme kupovat zamražené a které raději koupit čerstvé. Jak ty čerstvé případně zamrazit i rozmražovat sami. Jak dlouho je můžeme uchovávat v ledničce…
Věděli jste například, že je dobré ryby v lednici vždy položit na složenou utěrku, aby ryba nikdy neležela ve vlastní tekutině? Ta se kazí první a rychleji tak nakazí i maso ryby.
Věděli jste, že rybu nikdy nemáte mýt dřív, než těsně před přípravou? Ideálně prý vůbec. Stačí jen otřít a očistit.
Víte, jak přesně rybu zamrazit a rozmrazovat a kde například nakoupit mušle, krásné krevety, chobotnice a kalamáry?
Věděli jste, že chobotnici musíte vařit minimálně hodinu a například kalamáry jen velmi krátce?
Pro mě osobně byla teoretická část velkým přínosem. Mimo jiné jsem se dozvěděla, kde nakoupit kvalitně a přesto levněji a zjistila jsem, že příprava mořských plodů je opravdu velmi jednoduchá. Už na kurzu si představuju, jak o víkendu potěším rodinu a něco dobrého jim připravím k večeři.
Po teoretické části přichází ta praktická. Přesouváme se k prkýnkům a vařičům. Ondřej se ujímá slova a vysvětluje nám, jak které mořské plody i zeleninu krájet. Chvíli se to ve mně tluče. Nechci vypadat trapně, ale pak to ze mě přeci jen vypadne. “To já bych hlavně potřebovala kurz krájení. Vždycky to tak pižlám a obdivuju, jak vy kuchaři rychle a nadrobno krájíte.” Ondra se na mě otočí a řekne, že to vůbec nevadí. Vůbec se netváří pohoršeně. Prý se to dneska aspoň naučíme. Prohodíme pár vtípků o food blogerech a Ondra nás všechny začíná učit techniku krájení. Ani se nenaděju a šalotku i lososa do tataráku mám nakrájené na droboulinké kostičky. Paráda! Že to bude až tak jednoduché jsem teda opravdu nečekala. Stačí jenom chytit ten správný grif. Ondra nás za nové dovednosti pochválí a my máme samozřejmě velkou radost. 🙂
Jako hlavní chody připravujeme
- tartare z lososa s polníčkovým salátem
- slávky s majonézovým dipem
- sea food plato
Všechno je naprosto výborné a překvapivě naprosto jednoduché. Navíc to všechno tak krásně voní!! Určitě včechny dobroty připravím i doma.
Závěr kurzu se nese ve znamení vtipných historek, odpovědí na kuchařské otázky všeho druhu a mlsání připravených dobrot. Ondra s námi sedí i po skončení kurzu u stolu, dokud se sami nezvedneme.
Kdybych vše měla shrnout, zažili jsme si parádní dopoledne, které bych vřele doporučila dál. Vánoce se blíží, a pokud na poslední chvíli nechcete vymýšlet, co komu pořídit, kurz by mohl být jasná volba. V nabídce najdete kurzy italské, francouzské, španělské, americké i thajské kuchyně nebo například workshop přípravy zvěřiny.
Značce Fagor moc děkuji za úžasnou možnost si tak pěkný den užít, Lukášovi i ostatním účastníkům za vtipnou společnost, Andrejce za všechnu péči a milé jednání a Ondřejovi za spoustu cenných rad, které si do kuchyně odneseme už napořád.
PS: Lukáš, který se kurzu účastnil se mnou a se kterým teda rozhodně nikdy není nuda, všem okamžitě oznámil, že “Slečna je blogerka, takže to budeme všechno natáčet na Instagram.”. 🙂 Díky tomu jsem překonala svůj obvyklý ostych a vy máte možnost pochytit trochu místní atmosféry s námi. Snad si jí, stejně jako my, užijete. 😉
Dosud žádný komentář