Už podruhé mě letos oslovila Michaela Výtisková, organizátorka konference o výživě a výživových trendech pod názvem FOOD21.
První ročníky jsem navštívila se dvěmi z vás, které na blogu vyhrály exluzivní vstupné. Holky byly skvělé, akce zajímavá a naše bločky při odchodu plné zajímavých poznámek.
V současné době Míša připravuje 2. ročník akce zaměřený tentokrát na výživu a její propojení s psychikou. S touto oblastí u svých klientek často pracuji během koučinkových sezení. Psychika hraje při hubnutí a úpravě jídelníčku opravdu zásadní roli a pokud se sebou něco chcete dělat, tuhle oblast byste rozhodně neměli vynechat.
Protože vás chci na akci 27. 11. 2016 v hotelu Grandior v centru Prahy nalákat, vyzpovídala jsem pro vás Míšu a zjistitla, na co všechno se letos můžeme těšit. Dorazíte taky?
Míšo proč jste se rozhodla uspořádat konferenci o výživě, když nás každý den média i sociální sítě zásobují stále novými a novými informacemi?
Právě proto. Konferenci vlastně dělám především kvůli sobě. Byla jsem z množství tak rozdílných informací zmatená, že jsem si řekla, že je třeba zde vytvořit projekt, na kterém se nejen já, ale i ostatní lidé, kteří přemýšlí nad tím, jak strava ovlivňuje celý náš život, udělají konečně v té informační „jedovatosti“ jasno! A to díky objektivním informacím od skutečných odborníků a specialistů ve svém oboru. Během celodenního programu tak dostaneme odpovědi na otázky, ať už se týkají moderních diet, výživových trendů, vlivu stravování na lidskou psychiku nebo dopadu jídla na různá onemocnění. Přijďte to se mnou zažít a také ochutnat.
Které vystupující se budou moci návštěvníci konference těšit?
Mám velkou radost, že na konferenci vystoupí velcí odborníci na výživu, např. Anna Strunecká (autorka bestselleru Doba jedová), velmi vtipný psychiatr Radkin Honzák, Libor Vítek (z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky), Hanka Střítecká (za odborné sdružení Zdravá potravina), Richard Pfleger (specialista na sportovní výživu, anti-aging výživu a výživu při určitých typech onemocnění), Ivan Mach (prezident aliance výživových poradců) a další…
V programu máte vyhrazenou také část pro příběhy známých osobností. Proč?
Protože příběhy inspirují☺ Vzhledem k partnerství FOOD21 s Fondem ohrožených dětí a jejím novým projektem KlokArt na akci vystoupí se svým příběhem Matěj Rupppert (na akci budou moci návštěvníci zakoupit trička, která Matěj navrhl, hrníčky a jiné předměty. Výtěžek z jejich prodeje poputuje na konto dětem, které se ocitly v těžké životní situaci). Zdeňka Pohlreichová, které se podařilo zbavit rakoviny také pomocí změny životního stylu, stravování a celkového pohledu na život. Dále Hanka Kynychová, která pohovoří o jejím sklonu k obezitě, o tom, jak se jí daří zůstat stále štíhlá a ve skvělé fyzické i duševní formě.
Jaká témata se budou na konferenci probírat?
Na druhém ročníku konference se bude hovořit o tom, jak předcházet pomocí stravy cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a dalším civilizačním nemocem, jaké látky v potravinách můžou pozitivně či negativně ovlivnit stav psychiky, a tedy celkové zdraví člověka, o chronickém přejídání, o „éčkách“, kterých se bát nemusíme a kterým se naopak vyhýbat, o kvalitě střevního mikrobiomu, o kterém se dnes velmi hovoří v souvislosti s celkovým zdravím člověka. Dozvíme se, jaké jsou nejnovější trendy v hubnutí a na jakých principech fungují. Jedná se např. o tzv. Low carb dietu (nízkosacharidovou dietu) nebo Bullet proof dietu (výživový trend založený na kombinaci sacharidové diety, ketogenní stravy a přijmu kvalitních tuků ve správnou dobu a v kombinaci s kávou).
Proč se je tato konference zaměřena na lidskou psychiku?
Důvodů je několik. Dnešní doba na nás klade velké nároky a spousta z nás si již začíná uvědomovat, že to co jíme, má výrazný vliv na naši náladu, pracovní výkon, kvalitu spánku. Řada odborníků dnes hovoří o kvalitě střevního mikrobiomu. Několik přednášek na konferenci se právě bude věnovat tomuto tématu. Rozhodně doporučuji přednášku psychiatra Radkina Honzáka, který bude hovořit právě o kvalitě střevního mikrobiomu, která se velmi ničí užíváním antibiotik v raném dětství. Střevní mikrobiom totiž vyrábí 70% mozkové chemie, včetně slavného serotoninu, který je důležitý pro vyrovnanou náladu. Serotonin je molekula, která vzniká z tryptofanu – což je esenciální aminokyselina, kterou si organizmus neumí vytvořit a proto jí musí dostat z potravy…pokud tedy nebudeme jíst potraviny, ve kterých bude tryptofan obsažen, můžete si tím přivodit depresi..málokdo ví, že je nejvíce obsažen v olomouckých syrečkách 🙂
Co na konferenci ochutnáme?
- Mladý čerstvý kokos z Thajska
- Skvělé veganské zmrzliny od PureGelato
- Raw veganské dortíky a koláče od Myraw food a DD-bezlepku
- Vánoční cukroví, slané a sladké krekry od Le Zentaine
- Ghí máslo, proteinový nebo bezlepkový chléb s různými pomazánkami od CasFood a pekařství Mašek Bezlepkové krekry a raw superfood tyčinky od Raw bakers
- Yeschips a Vivobar
- Nové, bezlepkové pivo Bernard
Více informací k eventu naleznete na www.FOOD21.cz
Dosud žádný komentář