Polenta je kaše připravená z kukuřičné krupice rozšířená především v Itálii a Chorvatsku. Stejně jako kukuřice samotná se hodí na přípravu jak slaných, tak sladkých jídel. Podívejte se na jednoduchý recept na sladkou polentovou snídani. Něčím mi připomíná dětská léta s krupicovou kaší.
Kaše přirozeně bezlepková. Dá se připravit na slano, nebo jako v tomto případě na sladko. Použít můžete různé typy mléka. Já klasické mléko konzumovat nemůžu. Kaši proto připravuji za použití sojového, nebo rýžovo-kokosového mléka.
Ingredience:
- instantní polenta – 100 g
- sojové mléko – 0,75 ml
- starší jablko – 2 ks
- maliny – 1 hrst
- tmavý agávový sirup – 2-3 lžíce
- kešu ořechy – 10 ks
- kokosový olej
- skořice – 1/3 kávové lžičky
Postup:
Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na O,75 ml až 1 litr mléka. Následně stačí trocha trpělivosti a tak 10 minut času. Krupici povaříte s mlékem, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud máte rádi sladké, přidejte lžíci agávového sirupu.
Mezitím jablka očistěte od slupek a jadernic a nakrájejte na malé kousky jako na obrázku. Poté v rendlíčku nebo na pánvi rozehřejete 1/2 lžíce kokosového oleje a jablíčka na něm orestujte. Až začnou měknout, přidejte lžíci agávového sirupu a skořici a nechte jablíčka cca půl minuty až minutu na mírném ohni zkaramelizovat.
To samé udělejte s malinami. Maliny orestujte jen velmi krátce a karamelizovat je nechte jen půl minuty.
Kešu ořechy nasekejte, orestujte, přidejte půl lžičky agávového sirupu a nechte je zkaramelizovat také.
Hotovo.
Potom už stačí naservírovat teplou kaši a karamelizovaným ovocem a ořechy ji nazdobit.
Dobrou chuť.
Mně osobně kaše z nějakého důvodu nahrazuje krupicovou kaši z dětství, kterou teď díky nesnášenlivosti mléčného proteinu konzumovat nemůžu. Doufám, že si tuhle snídani užijete stejně jako já.
A ano, ořechy se mi v karamelu trochu připekly. Schválně jsem je i tak použila. A’t vidíte, že chyby se stávají každému. Není se čeho bát. Novinky je prostě dobré zkoušet. Posouvá nás to vždy zas o kousek dál.
I když nám obča třeba nezachutná, nebo kvuli nepozornosti musíme vyhodit pár ořechů
V Austrálii podobnou kaši dělali v mém oblíbeném bistru. Víte o nějakém místě, kde u nás v ČR polentovou kaši připravují? Budu moc ráda za všechny tipy. Klidně si za ní někam dojedu.
2 Komentáře
Polentovou kaši jsem tedy ještě nezkoušela.
Slyším to sice poprvé, ale více mě děsí to sojové mléko, jinak proč ne, ochutnala bych si to
To je super inspirace, děkuji
Wow, to vypadá opravdu parádně!