Letos tomu cukroví před odletem do Asie moc nedávám. Letíme už za 4 dny a já jenom běhám, pracuju a zařizuju jako motorová myš. Abyste ale nepříšli zkrátka, připravila jsem pro vás aspoň tuhle batátovou maličkost. Za cukroví jí klidně můžete prohlásit. Zároveň ale není tak sladká, takže člověku zbyde chuť i na nějaký ten svařáček. 😉 Už jste někdy zkoušeli dezerty z batát?
Batátové brownies
Ingredience:
- 2 batáty
- 80g hrnku mletých mandlí
- 14 vypeckovaných Medjool datlí
- 100g hrnku pohankové nebo rýžové mouky
- 4 lžíce nepraženého kakaa
- 3 lžíce agávového sirupu
- špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a nechtě je 20 minut napařit v prařáčku, dokud nezměknou.
Měkké kostičky batát nasypejte do mixéru spolu s vypeckovanými datlemi a rozmixujte do krémové konzistence.
Přisypejte a přilijte zbylé ingredience a pořádně promíchejte.
Směs nalijte do pekáče vyloženého pečícím papírem tak, aby směs vytvořila zhruba 5 cm vysokou vrstvu. Vše dejte zapéct na zhruba 25 minut. Když jsou brownies hotové, vyndejte pekáč z trouby a nechte ještě 10 minut vychladnout.
Pokud chcete brownies použít jako vánoční cukroví, doporučuji použít klasická vánoční vykrajovátka a trochu si pohrát s tvary. Ve tvaru stromečků, kvězdiček a podobně dostanou brownies hned nový rozměr. Na velikonoce neurazí kuřátko, na narozeniny srdíčko. No prostě brownies nezklamou snad nikdy. 🙂
Dobrou chuť. 😉
Dosud žádný komentář