Konečně tu pro vás mám slíbený koláč na přání. Bezlepkový, hruškový, se skořicí, vanilkou a hřebíčkem. Prostě ideální na podzim. Díky malému obsahu třtinového cukru a vajíčkám bych ho rařadila do takových lehčích prasárniček 🙂 ale pro ty, kteří se chtějí vyhnout mléčným výrobkům nebo lepku rozhodně doporučuji. A ta fotka… Řekla bych, že zatím ze všech nejlepší. Máte i vy nějaké konkrétní přání? Jsou nějaké moje příspěvky, které vás baví nejvíc, nebo které byste rádi viděli?
Bezlepkový hruškový koláč
Ingredience:
• 5 hrušek
• 0,5 hrnku třtinového cukru
• 1 polévková lžíce citrónu
• 2 hrnky mandlové mouky
• 1/3 hrnku kokosové mouky
• 5 domácích vajec
• 2 lžicky vanilkového extraktu
• lžička BioPuro raw agávového sirupu
• 1 lžíce kokosového oleje
• hrst plátků mandlí
• bezfosfátový bio kypřící prášek do pečiva
• med
• 0,5 lžičky skořice
• 0,25 lžičky muškátového oříšku
• 15 ve hmoždíři rozdrcených hřebíčků
Postup:
Předehřejte troubu na 200°C
Vymažte malou dortovou formu kokosovým olejem.
Vezměte 3 hrušky, očistěte je od slupky, vykrojte jadernici a nakrájejte je na malé plátky.
V misce smíchejte 2 lžičky třtinového cukru, na drobno nakrájené hrušky a lžíci šťávy z vymačkaného citrónu.
Směs nalijte na malou pánev a na středním ohni restujte zruba 5-10 minut.
Poté hrušky rozmačkejte vidličkou na pyré a nechte vyhladnout.
Mezitím smíchejte mandlovou a kokosovou mouku a zbytek třtinového cukru a vše spolu prožeňte výkonným kuchyňským robotem nebo mixérem.
Směs vložte do mísy.
Přidejte vajíčka, 1 lžičku vanilkového extraktu, kypřící prášek, mletý muškátový oříšek, skořici, hřebíček a hruškové pyré.
Vše důkladně promíchejte a vytvořte lepkavé těsto.
Těstem vyplňte dortovou formu. Zarovnejte povrch a posypte jej plátky mandlí.
Vložte do předehřáté trouby.
Mezitím nakrájete zbylé hrušky na tenké plátky tak, aby se zachovaj jejich tvar i s jadernicí, jako na fotce.
Na pánev nalijte lžíci kokosového oleje a lžíci raw agávového sirupu (Čr prodává například značka BioPuro) a hrušky na této směsi orestujte z obou stran. Hrušky vám tak krásně zkaramelizují.
Vyjměte formu z trouby a navrch koláče položte zlatavé orestované hrušky. Pečte dalších 40 minut. Poté překontrolujte koláč tak, že do něj píchnete dřevěnou špejli. Pokud na ní zůstane těsto, koláč ještě není hotový. Pokud vyndáte špejli suchou, máte hotovo.
Nechte koláč 30 minut vychladnout. Pokapejte hrušky domácím medem a podávejte.
Přeji… Dobrou chuť. ☺
PS: Nejsem žádná kuchařka, ani pekařka. Recepty si ve směs vymýšlím a stejně tak i časy a teploty, na které se pečou moje koláče a dorty. Proto během pečení prosím občas koukněte, jak je váš dort na tom. Může být hotový o něco rychleji neb
Dosud žádný komentář