Ani hranolky a burger si při zdravém stravování nemusíte odpírat. Záleží jen na tom, z čeho je připravíte. 🙂
Na 2 porce potřebujete
Ingredience na hranolky:
- 1 bulva celeru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce olivového oleje
- himálajská sůl
- 1 lžíce kurkumy
- ¼ lžičky chilli nebo kajenského pepře
- 3 lžíce plátků mandlí
Ingredience na burgery:
- 4 žampiony portobello
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 měkké avokádo
- 1 stroužek česneku
- sůl
- ½ červené cibule
- ½ rajčete
- hrst baby špenátu
- špetka sezamových semínek
Postup:
Troubu předehřejte na 220°C
Celer oloupejte, nakrájejte na zhruba centimetr široké plátky, a ty pak na jednotlivé hranolky.
V míse smíchejte hranolky s kokosovým i olivovým olejem, solí, kurkumou, chilli a plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby byly hranolky ze všech stran krásně obalené v oleji a koření.
Kurkuma dodá krásně žlutou barvu, takže hranolky připomínají ty bramborové z friťáku :-).
Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 35 minut dozlatova.
Mezitím si připravte burgery: žampiony dobře omyjte a odřízněte z nich nožičku. Potřete je směsí olivového oleje a sójové omáčky a dejte je na posledních 10 minut péct spolu s hranolky.
Avokádovou dřeň rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špetkou soli a prolisovaným česnekem.
Ze změklých opečených žampionů slejte přebytečnou tekutinu a nechte je trochu vychladnout.
Pak dva kloboučky naplňte avokádovým krémem, obložte lístky baby špenátu, plátky cibulky a rajčete a přiklopte zbylými žampiony tak, aby výsledek vypadal jako lahodný burger.
Nakonec ještě povrch posypte sezamovými semínky a můžete podávat.
Dobrou chuť.;)
2 Komentáře
[…] Jeho příjemná a vůňe i chuť dodají vašemu peční i vaření nový exotický nádech. Díky svému složení se kokosový olej ani při vysokých teplotát nepřepaluje, a je proto vhodný pro pečení i smažení. Zrychluje metabolismus a podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy. Rychle se vstřebává, neukládá se do tukových vrstev a rychle tiší chutě. Je proto pomocníkem vyhledávaným hlavně při hubnutí. Jeho výhodou je i to, že při nízkých teplotách tuhne, což z něj činí nepostradatelného pomocníka při přípravě raw krémových dezertů. Pokud ho do krému vmícháte a dort potom vložíte do chladu, bude krásně držet tvar. Takovou vlastnost oceníte například u přípravy raw cheesecakes. Pro inspiraci koukněte například na můj recept na raw kokosovo magový dort nebo raw borůvkovo fíkový dort. Z hlavních chodů potěší Bářin rychlý curry wok nebo třeba celerové hranolky. […]
[…] Celerové hranolky s portobello burgrem […]
[…] Celerové hranolky s portobello burgerem […]
[…] Celerové hranolky […]