Mám ráda hodně aromatické jídla a tohle jedno z mých opravdu oblíbených. Uznávám, že na první pohled nevypadá tak skvostně, o to lépe ale chutná. Kromě krájení, je hotové raz dva a připravit ho zvládne i úplný laik. Cuketa je jedna z mých oblíbench druhů zeleniny a sušená rajčata přidají jídlu na výrazné chuti.
Poslední dobou jsem přišla na chuť také ďobáčkům, sojové náhražce masa. Se sojou se to nesmí přehánět. Když ty ďobáčky jsou tak dobré.. 😀 Obsahují spoustu bílkovin a vlákniny a dokážou člověka rychle zasytit.
Směs můžete konzumovat samotnou, jako já, nebo k ní připravit například těstoviny nebo rýži.
Ingredience:
- 1 velká cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- malá sklenička sušených rajčat v olivovém oleji
- 1 lžíce zeleninového bio bujónu
- 5 cherry rajčátek
- 1 pytlík ďobáčků
- olivový olej
Postup:
Na pánvi na lžíci olivového oleje orestujte cibuli nakrájenou na tenké čtvrtměsíčky.
Cuketu rozkrojte podélně na půl a pak každou polovinu znovu na půl. Čtvrtky nakrájejte na tenké plátky a dejte restovat spolu s cibulkou.
Směs postupně podlévejte 250 ml zeleninového vývaru nebo vodou s bio zeleninovým bujónem.
Mezi tím nakrájejte cherry rajčátka na čtvrtiny a sušená rajčata na drobné kousíčky.
Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky.
Rajčata i česnek přimíchejte do směsi a nechejte dodusit, dokud cuketa dostatečně nezměkne.
Na závěr přimíchejte ďobáčky a nechte je ohřát.
Dobrou chuť. 😉
Další veganské recepty najdete zde.
Vyzkoušejte například Pohankové risotto s dýní hokaido.
2 Komentáře
Ahoj, tvoje jídla vypadají fantasticky. Co přesně jsou ty “dobáčky”. Vůbec to neznám mohla by jsi mi napsat celý název abych to dohledala?
Ahoj. Opravdu se to jmenuje jen Ďobáčky. Když zadáš do googlu, hned ti v obrázcích vyskočí vizuál jejich krabičky. Nebo koukni na tento odkaz: http://www.kalma.cz/produkt/dobacky/ Je to vlastně sojová náhražka masa. Osobně je kupuju v Albertu. Jídla krásně dochutí. 😉
Jelikož jsem ďobáčky nikde nemohla koupit, tak i bez nich je tenhle recept úplně famózní! Moc děkuju, určitě si budu dělat častěji! 🙂
Markét díky za zprávu. Já ho teď v týdnu zrovna vařila rodině ve Švýcarsku a taky chutnalo. 🙂 Je to moje oblíbená kombinace. 🙂
[…] nebo cuketovou směs se sušenými rajčaty. […]