Máme tady jaro a s ním neodmyslitelně spjatou sezónu čerstvé zeleniny.
Díky Bohu. Konečně se po zimě zase trochu oživíme. 🙂 Zkuste se během jarních dnů soustředit na zvýšený příjem chlorofylu. Zeleného pigmentu rostlin.
Často se mu přezdívá také „krev rostlin“ nebo „tekuté slunce“. Nachází se v membránách chloroplastů a zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla). Rozdíl je pouze v jednom jediném atomu.
Chlorofil zvyšuje produkci hemoglobinu, okysličuje, má antooxidační účinky, pečuje o krásu pleti a pomáhá zpomalovat proces stárnutí,eliminuje tělesný zápach, zvyšuje imunitu a mnoho dalšího.
Díky tomu má značně pozitivní účinky na náš organismus a jeho konzumace výrazně pomáhá detoxikaci a ozdravným procesům.
Jak do sebe ale chlorofil ve zvýšené míře dostat? Kromě konzumace například chlorelly a mladého ječmene pomůže i lokální listová zelenina a bylinky. Připravte si například salát s domácím francouzským dresingem. 😉
Ingredience
Dresing:
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 lžíce domácího medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kdoulového octa Goelles
- špetka pepře
Salát:
Dle chutí například…
- 2 ředkvičky
- 4 cherry rajčátka
- hrst medvědího česneku
- rukola/mladý špenát
Postup:
- Pořádně smíchejte veškeré ingredience na francouzský dresing.
- Rajčátka rozkrojte napůl.
- Ředkvičky rozkrojte napůl a poté na tenké půlměsíčky.
- Veškerou listovou zeleninu a bylinky nasekejte na drobné kusy.
Hotový salát zalijte dresingem a podávejte.
Dobrou chuť.
Dosud žádný komentář