Přiznám se, že z hlívy ústřičné jsem dosud moc nevařila. Vždycky mě ale moc lákala. Dokáže podpořit imunitu i hubnutí a přitom skvěle chutná. Zapátrala jsem proto na internetu, nechala se trochu inspirovat a nejzajímavější recept si lehce doupravila podle svého. Co bylo výsledkem vidíte v receptu i na obrázku. Jako základ pokrmu jsem zvolika tmavou quinou, která je dokonalým zdrojem energie, který i při své vysoké výživné hodnotě pomáhá hubnout. Prostě dobrota pro jarní vyzvy jako dělaná. 🙂
Ingredience:
- 1 bílá cibule
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- 250 g hlívy ústřičné
- 200 g čerstvého baby špenátu
- Pár snítek čerstvého tymiánu
- Mletý pepř
- Himalájská sůl
- 1 bobkový list
- strouhaný parmezán
- 1 hrnek tmavé quinoi
Postup:
Quinou propláchněte a nechte ji 3 hodiny odsát ve vodě. Poté vodu vylijte.
Do hrnce nalijte dva hrnky vody, přidejte bobkový list. Když začne voda vřít, přidejte quinou a vařte zhruba 20 minut, dokud se voda nevypaří a quinoa hezky nezměkne.
Na olivovém oleji mezitím orestujte na drobno nakrájené cibulky. Přidejte na pásky nakrájenou hlívu s pár snítky tymiánu a krátce znovu orestujte.
Začněte hlívu podlévat vývarem a bílým vínem.
Když už bude tekutina téměř odpařená, dle chuti dosolte a dopepřete.
Po odpaření tekutiny vmíchejte hrstku parmezánu.
Hotovou quinou smíchejte s hotovou směsí a podávejte. Ozdobit můžete strouhaným parmezánem a čerstvě mletým pepřem.
Dobrou chuť. 😉
Další veganské a bezlepkové recepty najdete zde.
1 Komentář
Dobrý den, možná jsem přehlédla, ale v receptu není uvedeno, kdy nebo jestli se přidává čerstvý špenát, ale jinak moc děkuji. B.