Koriandr je bylinka využívaná jako koření, přírodní afrodiziakum i lék. Dá se používat sušený. No já ho mám nejradši čerstvý, vypěstovaný u nás firmou bylinky.cz . Pro využití jeho léčivých účinků nemusíte vyrábět žádné lektvary. Stačí vyzkoušet 3 jednoduché recepty s jeho použitím. Určitě si ho oblíbíte.
Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a mnoha pokrmů hlavně v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. K nalezení byl ale také v lékárničkách a nápojích lásky. 🙂 Zajímavé…
Elite Bloggers – Content Marketing
Koriandr pěstování:
Pěstování koriandru není tak složité. Semínka koriandru sejeme od jara do podzimu. Chceme-li používat listy, můžeme je vysévat hustě. Semena koriandru obvykle vyklíčí do 20 dnů. Není třeba ani záhon záhon, postačí nádoba na okenním parapetu. Výsledkem jsou čerstvé listy vhodné jako přísada do orientálních pokrmů a aromatická nasládlá semena přidávaná do slaných omáček, sladkých jídel, dezertů i domácího chleba.
Pokud jste stejně “dobří” pěstitelé, jako já, doporučuji koupit bylinky už vyrostlé. Jak už jsem zmiňovala, osobně kupuji nejčastěji ty z bylinky.cz. Sehnat je můžete naprosto snadno. V prodejnách Lidl, Albert, Makro, Penny, Tesco, Kaufland a další. Takže vlastně skoro všude. 😀
Koriandr chuť:
V kuchyni se využívají všechny části koriandru. Semena jsou velmi aromatická a mají nasládlou chuť. Chuť listů je velmi specifická a výrazná. Než ochutíte celý pokrm, raději vyzkoušejte, jak vám sedí. Sama si pamatuji, jak mi na první ochutnání strašně vadila. Postupem času jsem si ji ale oblíbila tak, že je teď koriandr jednou z mých nejoblíbenějších bylinek.
Koriandr účinky na zdraví:
- Koriandr je přírodní afrodiziakum.
- Ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročišťuje tak organismus.
- Působí proti nechutenství.
- Působí proti nadýmání. I proto se skvěle hodí například cizrnovému hummusu a dalším mexickým, asijským a indickým specialitám.
- Zvyšuje produkci žaludečních šťáv.
- Zrychluje detoxikaci .
- Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C.
Na co si dát pozor: Koriandr nesmí požívat lidé s vysokou srážlivostí krve, obsahuje totiž kumarin, který působí proti srážení krve).
Koriandr recepty:
Semena bývají součástí kořenicích směsí, jako je především indické kari koření, ale lze je využít i samostatně. Koriandr se hodí do různých omáček, k rybám nebo grilovanému masu. Přidává se do pečiva a i do sladkých jídel a dezertů.
Když k němu přidáte skořici, hřebíček, badyán, kardamon, nebo fenykl, můžete upéct perník i připravit marmeládu.
Kořen koriandru má podobné využití jako zázvor.
EXTRA TIP: Vhodné je přidat při vaření špetku koriandru pod tučná masa, nebude vám po něm tolik těžko.
V Evropě ale nejčastěji konzumujeme jeho listy.
Vyzkoušejte proto:
Batátové hranolky s koriandrem
Odkaz na celý recept najdete zde.
Bářin rychlý curry wok
Odkaz na celý recept najdete zde.
Domácí hummus s koriandrem
Odkaz na několik různých variant najdete zde.
Dosud žádný komentář