Po dlouhé době jsem dostala chuť na něco pečeného. Prohledala jsem proto lednici a špajsku a připravila veganský recept, který svou chutí nezklamal a doufám, že potěší i vás.
Recept na přibližně 10 rolek.
Ingredience:
Těsto
- 2 a půl lžičky sušeného droždí
- špetka soli
- slunečnicový olej lukana 60 g
- 1 hrnek rostlinného mléka(použít můžete domácí viz recepty zde, nebo kupované. Já zvolila Nemléko ledová káva, abych rolkám dodala extra šmrnc)
- 1/3 hrnku tmavého agávového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
Náplň
- cca 200 g lískooříškového másla
- lžíce raw kakaa
- 1 nahrubo nastrouhané jablko
- větší hrst nahrubo nasekaných opražených pekanových ořechů
- 2 lžíce tmavého agávového sirupu
- 3 lžíce Grand Marnier
Postup:
Mléko smíchejte s olejem na těsto a agávovým sirupem a lehce ohřejte (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne). Do smesi přisypte droždí a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejte mouky a vše rukama nebo kuchyňským robote zpracujte do jemného těsta. V případě potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného rostlinného mléka. Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.
Připravte si karamelizované pekanové ořechy tak, že na pánvi orestujete 3 lžíce Grand Marnier, ořechy a 2 lžíce agávového sirupu.
Vyndejte z mísy těsto a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku.
Pomažte lískooříškovým máslem a posypte kakaem a karamelizovanými ořechy. Nastrouhejte očištěné jablko a vymačkejte z něj přebytečnou šťávu (to je velmi důležité!). Vymačkané jablko pak posypte po celé ploše těsta.
Plát těsta přeložte napůl. Nakrájejte vertikálně na cca 2-3 cm široké pruhy. Každý pruh poté lehce natáhněte do délky, zatvistujte a zarolujte. Konec těsta zastrčte doprostřed rolky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte znovu utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.
Predehřejte troubu na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte slunečnicovým olejem lukana, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 15 minut.
Po vyndání z trouby jezte ideálně ještě teplé. 🙂 Tak jsou nejlepší.
Recept inspirován stránkami Vegatonic.
Dosud žádný komentář