Thajsko v jednom soustu
Když jsem prvně viděla tenhle předkrm, za prvé jsem neměla tušení, jak ho vlastně jíst, za druhé jsem si ani ve snu nepředstavovala ten nadšený výbuch chuti v ústech, který měl za chvilku přijít.
Mieng Kham bylo první jídlo, které jsem se naučila připravovat ve thajské škole vaření na ostrově Koh Lanta.
Největším kouzlem tohoto pokrmu je to, že chutná prostě jako čisté a koncentrované Thajsko. Je trochu slaný, sladký, kyselý, pálivý… má v sobě prostě všechy thajské 4S a jeho ingredience vás svou chutí prostě dostanou. Ne nadarmo ho místní žvýkají vždy se zavřenýma očima. Cítit ty chutě je prostě k nezaplacení. Různé chutě explodují ve vašich ústech postupně jedna po druhé. Pop, pop, pop, pop.. až si tuhle pochoutku zamilujete i vy.
Co budete k přípravě téhle delikatesy potřebovat?
Ingredience:
- 1 červená cibule (Může být i ta naše evropská. V originále se používá tak thajská)
- 3 lžičky zázvoru nakrájeného na drobounké kostičky
- 3 lžičky nesolených pražených arašídů
- 12 listů dovokého pepře*
- 1 limeta nakrájená na drobounké kostičky i s kůrou
- 3 lžičky sušených krevet i s očásky a schránkou
- 3 lžičky restovaných kokosových vloček **
- 2 bird eye chilli nakrájené na drobná kolečka
- 5 lžic medu
*tyto listy rostou v Asii ve volné přírodě. U nás je můžeme najít v některých specializovaných prodejnách. Často pod názvem BAI CHA PLU. Pokud jste z menšího města a tyhle listy neseženete, můžete je nahradit velkými listy špenátu. Nikdy ale bohužel nenahradí nezaměnitelnou chuť thajského originálu.
**Tradiční příprava restovaných kokosových vloček není úplně rychlá a jednoduchá. V Čechách si můžeme práci troche usnadnit a tak troche zašvindlouvat. Poslouží, když koupíte kokosové lupínky už nařezané a nasušené a orestujete je na suché pánvi bez oleje dokud zlehka nezhnědnou. Hotové lupínky můžete uchovávat vakuované až rok doma ve špajzce.
Postup:
- Vezměte si do ruky jeden list a přehněte ho podél stonku na půl. Pak jej přehněte znovu na půl. Tentokrát špičku ke konci listu. List prstem rozevřete tak, že vám vznikne malý kornoutek.
- Do kornoutku dejte špetku od každé ingredience. Pozor dejte na chilli. Osobně si dáváj jen jedno malé kolečko, aby mi neuhořela pusa a dokázala jsem jasně rozpoznat všechny ostatní lahodné chutě.
- Zabalte kornoutek
- Zavřete oči
- Celý balíček si naráz vložte do úst a rozžvýkejte.
- No…. a teď jste i vy na chvilku v Thajsku. 🙂 Snít můžete o čemkoli chcete. 🙂
Dobrou chuť! 😉
Máte rádi thajskou kuchyni? Vyzkoušejte taky úžasný Thajský salát s fritovanou zelenou papájou.
1 Komentář
[…] Máte rádi thajskou kuchyni? Vyzkoušejte taky úžasný předkrm Thajsko v jednom soustu. […]