Dýněmi se to v obchodech poslední dobou jen hemží. Polévku z dýně zná asi skoro každý. Co tentokrát zkusit dýňové dezerty? Můj první letošní byl veganský dýňový pie bez lepku a přidaného cukru. Na to, že jsem si recept opět “vycucala jen tak z prstu”, když jsme doma dostali chuť na sladké, se celkem povedl. 🙂 Navíc mi věřte, že i kousek vás pořádně zasytí.
Pumpkin spiced pie – veganský bez lepku a cukru
Zdravý recept jako dělaný pro podzimní dýňovou sezónu, kdy díky své kořeněné chuti krásně prohřeje organismus a dodá Vám sílu do života.
Na korpus jsem použila základ úžasného bezlepkového kakaového brownies a polevu vytvořila ze směsi koření, ořechového mléka a dýňového pyré. Ve spojených státech, kde je příprava dýňových koláčů velmi populární, seženete hotové dýňové pyré téměř v každém obchodě. U nás v čechách je nejjednodušší připravit si pyré doma. Stačí jen očistit dýni, nakrájet jí na kostičky a nechat v troubě péct na 200°C, dokud dýně úplně nezměkne. Poté jí stačí rozmixovat v mixéru a pyré je na světě.
Pokud se dýně na sladko trochu bojíte, je nejvyšší čas s touhle dobrotou začít a její chuť vyzkoušet. Jsem si jistá, že to nebude vaše poslední ohutnávka. Emotikona smile
Ingredience:
Brownies korpus:
1 hrnek dýňového pyré
1/2 – hrnku sirupu z agáve
1/4 hrnku kokosového oleje
1 lžička přírodního vanilkového extraktu
1/2 hrnku rýžové mouky
¼ hrnku kokosové mouky
1/2 hrnku kakaa na vaření (ideálně nerpaženého kakaa)
1 lžička prášku na pečení
1/4 lžičky jedlé sody
špetka himalájské soli
¼ hrnku roztátého kakaového másla
Dýňový krém:
1 hrnek dýňového pyré
1/3 hrnku mandlového, sojového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka
1/3 agávového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky ve hmoždíři roztlučeného hřebíčku
špetka strouhaného muškátového oříšku
kousky bio hořké čokolády na ozdobu
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort nebo čtvercovou formu o velikosti 22 x 22 cm vymažte kokosovým olejem. Na brownies smíchejte ve větší míse dýňové pyré, agávový sirup, kokosový olej a vanilku. Přisypte mouku smíchanou s kakaem, a dalšími ingrediencemi pro přípravu brownies korpusu a vše spolu pořádně promíchejte.
Na dýňový krém smíchejte všechny ingredience v misce a prošlehejte vidličkou či metličkou.
Těsto na brownies rovnoměrně rozprostřete do formy, ke krajům by se vrstva těsta měla jemně zvyšovat (do tvaru mističky). Na brownies vlijte dýňovou směs, párkrát s formou ťukněte o stůl a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut, dokud není dýňová vrstva tužší. Nechte chladnout nejméně 20 minut při pokojové teplotě, poté dejte do lednice a nechte alespoň hodinu a půl ztuhnout. Před podáváním můžete pie vložit na chvíli i do mrazáku. Čokoláda ztuhne a brownies základ bude mít lepší konzistenci.
Pie podávejte ozdobený čokoládovými hoblinkami nebo kuličkami.
Dobrou chuť. 🙂
Vyzkoušejte také bezlepkové vegan dýňové polévky nebo další zdravé dezerty.
2 Komentáře
[…] Pumpkin spiced pie nebo výborné a super jednoduché raw brownies […]
Vypadá to skvěle 🙂 Můžu se zeptat, je jedno jakou dýni použiju?
Míšo, nejlepší je dýně hokkaido. Tu používám skoro do všech receptů. Nemusí se loupat. 😉