Jídlo miluju. I když mám jakkoli těžký den, pokaždé uvařím teplou večeři. Není to pro mě práce navíc. Je to prostě možnost, jak si beztrestně odpočinout a vyčistit si hlavu od všech těch trápení, které řeším v rámci psychologického koučinku se svými klienty i od všeho toho, co se celý den honí hlavou mně. Vaření je prostě super! 🙂
I když mi práce umožňuje organizovat si čas podle sebe, nebudu lhát, že se mi někdy nestane, že prostě nestíhám nakoupit nebo ani nemám chuť nad čímkoliv přemýšlet. Pak příjde na řadu klasické “to na co jsem zvyklá” nebo “co dům dal”. 🙂 Jedním z mých oblíbených Co dům dal jsou celozrnné nebo bezlepkové těštoviny se směsí na pánvi restované zeleniny. Cibule, česnek, něco zeleného, rajčata a kokosové mléko, to se u nás najde prostě skoro vždycky. Přesně tyhle ingredience se staly základem špenátového snu, neboli variace Co dům dal, která se nakonec vyklubala v takovou mňamku, že si zasloužila své čestné místo i tady na blogu. 🙂
Ingredience:
- 1 zelená cuketa
- 3 hrsti baby špenátu
- 3 stroužky česneku
- Hrst sušených rajčat (můžou být i sušená rajčata v oleji)
- Olivový olej
- Lžička rybí omáčky
- 3 lžíce hustého kokosového mléka z plechovky
- 200 g celozrnných / bezlepkových těstovin
- himalájská sůl
Postup:
Do hrnce nalijte vodu. Když začne voda vřít, přidejte lžičku olivového oleje, lžičku himalájské soli a nechte v osolené vodě vařit těstoviny na požadovaně dlouhou dobu.
Mezi tím si na prkénku rozkrojte omytou cuketu podélně na půl a znovu podélně na půl. Čtvrtky cukety potom nakrájejte na drobné plátky.
Sušená rajčata nakrájejte na drobnější kousky. Mají výraznou chuť. Je proto lepší mít v každém soustu kousek, než zakousnout najednou velký kus. J
Česnek oloupejte a sroužky nakrájejte na tenké plátky.
Na pánvi ohřejte lžíci olivového oleje a nasypte na něj nakrájenou cuketu. Cuketa brzy pustí šťávu a začne se trošku dusit. Kdyby byla třeba, můžete nejprve cuketu podlít lžicí vody. Když začne cuketa měknout, přidejte k ní česnek, sušená rajčata, 3 lžíce kokosového mléka a lžičku rybí omáčky. Vše nechte spolu lehce podusit ještě tak 2-3 minuty, aby rajčata i cuketa změkly.
Poté přidejte hrsti mládého špenátu a opatrně míchejte než špenátek změkne. Jde to velmi rychle. Pozor, ať špenátové listy zbytečně nepřevaříte a špenát zůstane hezky čerstvý.
Pokud je třeba, směs dosolte nebo dopepřete.
Dobrou chutˇ. 😉
Dosud žádný komentář