Jablečné růže patří na blogu mezi jeden z mých nejnavštěvovanějších veganských receptů. Dají se připravit z vegan listového těsta i z toho běžného. Protože jich ani já sama nemám nikdy dost, rozhodla jsem se před Vánoci recept trochu vylepšít a povánočnit. 🙂
Přidala jsem hořkosladkou chuť pomerančového džemu Schwartau Bitter Orange a trochu jemné rumové chuti a vůně rumu Angostura.
Džem obsahuje vysoký podíl ovocné složky a kousky pomerančové kůry, které recept prostě posouvají na úplně jiný level. 🙂
Angostura patří sice mezi dražší rumy, ale kdo jí ochutná, určitě mi dá za pravdu, že prostě stojí za to. Její chuť i vůně jsou velmi jemné a růžičkám tak dodají perfektní zakončení.
Jako bonus tentokrát také video recept. Moje úplně první video, které jsem si sama točila i stříhala. Dejte vědět, co na něj říkáte.
Snad vám budou růžičky chutnat tolik, jako mně. Málem jsem je snědla už před nafocením. 🙂
Pokud se vám video líbí, nezapomeňte ho sdílet, lajkovat a odebírat můj YouTube kanál Detox chutne
Ingredience:
Jablka 2 ks
Listové těsto 1 plát
Džem Schwartau 3 lžíce ( příchuť bittere orange)
Angostura rum 1-2 lžíce
Třtinový cukr 2 lžíce
Skořice 1 lžička
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C.
Jablka rozkrojte napůl a odstraňte z nich jadernice. Poté poloviny jablek nakrájejte na tenoučké plátky.
Do misky s vodou nalijte 1-2 lžíce rumu Angostura a přisypte nakrájená jablíčka.
Dejte na 3 minuty povařit do mikrovlnné trouby.
Rumovou vodu z jablíček sceďte a odložte ji bokem.
V mističce rozmíchejte 3 lžíce pomerančového džemu se dvěma lžícemi zbylé rumové vody. Dejte na 1 minutu ohřát do mikrovlnné trouby.
Rozložte nebo vyválejte listové těsto. Plát listového těsta potom nakrájejte na šířku na 5 cm široké pásky.
Každý pásek natřete džemem, posypte třtinovým cukrem a položte na něj změklé plátky jablek zhruba do poloviny šíře pásku těsta.
Druhou polovinou pásku jablíčka přiklopte a začněte ze strany jablička v těstě rolovat do tvaru růže.
Růžičky vložte do muffinového plechu a nechte péct v troubě na 180°C zhruba 30 minut.
Po vyjmutí z trouby růžičky posypte skořicí.
Dobrou chuť. 🙂
2 Komentáře
Určitě zkusím ☕🍹
[…] růžičkové recepty mě prostě baví. Po dezertu v podobě jablečných růží jsem chtěla vymyslet něco dalšího, nového. A tak mě napadl slaný zeleninový koláč. […]