Další moje oblíbená. Má výbornou chuť, krásnou barvu a neskutečně jednoduchou a levnou přípravu.
Mezi mými známými rozhodně vede jako jeden z nejoblíbenějších receptů. Po publikaci tohoto receptu na prozeny.cz, ho už připravovalo spoustu mých kamarádů a rodinných příslušníků.
Přípravu celé polévky máte hotovou do 15 minut. Nevěříte? Vyzkoušejte jí se mnou. Určitě nebudete litovat. 😉
Ingredience:
(na 2 velké porce)
- 350 g mrazeného sladkého hrášku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- lžíce olivového oleje
- špetka majoránky
- himálajská sůl
- 1 malá brambora
- hrnek zeleninového vývaru (případně bio zeleninový bujón)
Na ozdobu:
- 2 krajíce celozrnného nebo bezlepkového chleba
- 2 lžíce ovesné smetany
- čerstvá máta
Postup:
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kousky nakrájenou oloupanou bramboru a na tenké plátky nasekaný stroužek česneku. Restujte zhruba 2 minuty. Trochu hrášku si nechte bokem na závěrečnou ozdobu a všechen zbylý nasypte do hrnce.
Osolte, opepřete, ochuťte špetkou majoránky a ještě zhruba minutu míchejte v hrnci. Vše podlejte vývarem a vodou jenom tak, aby zelenina byla sotva ponořená, jinak by byl krém moc řídký. Vařte tak dlouho, aby hrášek i brambora změkly (to trvá 3–5 minut), ale hrášek zároveň dlouhým vařením neztratil svou krásně zelenou barvu. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
Jednotlivé porce ozdobte lístky čerstvé máty, zbylým hráškem a několika kapkami ovesné smetany. Podávejte s opečeným chlebem.
Dobrou chuť. 😉
Další veganské a bezlepkové polévky najdete zde.
2 Komentáře
[…] troška hráškové polévky […]
[…] Veganská polévka ze sladkého hrášku […]