Zkusila jsem použít poslední kousky domacích cuket ze zahrádky mých rodičů pro něco vyjímečně dobrého. Proto jsem připravila tuhle lahodnou cuketovou polévku. Chutná skvěle teplá i studená. Je proto výborná například i jako oběd do práce. Je to jedno z nejoblíbenějších jídel mých přátel. A to i těch, kteří zdravé stravě moc neholdují.
Cuketová polévka
Ingredience:
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce másla
• 1 velká cibule
• 1000 g cuket
• 1 stroužek česneku
• sůl a pepř
• 500–600 ml zeleninového vývaru
• 2 lžíce ovesné nebo sojové smetany
• 3 lžičky sušeného oregána
Dvě lžíce olivového oleje rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte lžíci másla a jednu velkou cibuli nakrájenou najemno. Vše opékejte 5 minut. Přisypte 900 g cuket, nakrájených na tenká kolečka, (nejlépe se nakrájí na struhadle), osolte, opepřete, přidejte 3 lžičky sušeného oregána a za pravidelného míchání opékejte dalších 15 minut. Ke konci opékání přihoďte na plátky nakrájený stroužek česneku. Pak přilijte 500–600 ml zeleninového vývaru, přiveďte k varu, zmírněte plamen a pod pokličkou povařte půl hodiny. Přidejte 2 lžíce ovesné nebo sojové smetany. Vyjmětě do mysky trochu zeleniny na pozdější ozdobu polévky a zbytek promixujte tyčovým mixérem, Podle chuti osolte.
Dobrou chuť.
Další veganské a bezlepkové polévky najdete zde.
Dosud žádný komentář