Polenta je kaše připravená z kukuřičné krupice rozšířená především v Itálii a Chorvatsku. Stejně jako kukuřice samotná se hodí na přípravu jak slaných, tak sladkých jídel. Podívejte se na jednoduchý recept na sladkou polentovou snídani. Něčím mi připomíná dětská léta s krupicovou kaší. 🙂 🙂
Kaše přirozeně bezlepková. Dá se připravit na slano, nebo jako v tomto případě na sladko. Použít můžete různé typy mléka. Já klasické mléko konzumovat nemůžu. Kaši proto připravuji za použití sojového, nebo rýžovo-kokosového mléka.
Ingredience:
- instantní polenta – 100 g
- sojové mléko – 0,75 ml
- starší jablko – 2 ks
- maliny – 1 hrst
- tmavý agávový sirup – 2-3 lžíce
- kešu ořechy – 10 ks
- kokosový olej
- skořice – 1/3 kávové lžičky
Postup:
Ideální poměr pro instantní polentu, ze které má být v konečném stadiu kaše, je 100 g polenty na O,75 ml až 1 litr mléka. Následně stačí trocha trpělivosti a tak 10 minut času. Krupici povaříte s mlékem, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud máte rádi sladké, přidejte lžíci agávového sirupu.
Mezitím jablka očistěte od slupek a jadernic a nakrájejte na malé kousky jako na obrázku. Poté v rendlíčku nebo na pánvi rozehřejete 1/2 lžíce kokosového oleje a jablíčka na něm orestujte. Až začnou měknout, přidejte lžíci agávového sirupu a skořici a nechte jablíčka cca půl minuty až minutu na mírném ohni zkaramelizovat.
To samé udělejte s malinami. Maliny orestujte jen velmi krátce a karamelizovat je nechte jen půl minuty.
Kešu ořechy nasekejte, orestujte, přidejte půl lžičky agávového sirupu a nechte je zkaramelizovat také.
Hotovo.
Potom už stačí naservírovat teplou kaši a karamelizovaným ovocem a ořechy ji nazdobit.
Dobrou chuť. 🙂
Mně osobně kaše z nějakého důvodu nahrazuje krupicovou kaši z dětství, kterou teď díky nesnášenlivosti mléčného proteinu konzumovat nemůžu. Doufám, že si tuhle snídani užijete stejně jako já. 🙂
A ano, ořechy se mi v karamelu trochu připekly. 😀 Schválně jsem je i tak použila. A’t vidíte, že chyby se stávají každému. Není se čeho bát. Novinky je prostě dobré zkoušet. Posouvá nás to vždy zas o kousek dál. 🙂 I když nám obča třeba nezachutná, nebo kvuli nepozornosti musíme vyhodit pár ořechů 🙂
V Austrálii podobnou kaši dělali v mém oblíbeném bistru. Víte o nějakém místě, kde u nás v ČR polentovou kaši připravují? Budu moc ráda za všechny tipy. Klidně si za ní někam dojedu. 🙂
2 Komentáře
Polentovou kaši jsem tedy ještě nezkoušela.
Slyším to sice poprvé, ale více mě děsí to sojové mléko, jinak proč ne, ochutnala bych si to 🙂
😀 Sojové se dá nahradit i jinými. Já se klasickému mléku vyhýbám a sojové si občas dám. Je to hrozně zajímavá kombinace. Jen je lepší si připravovat menší porce. Polenta dost zasytí. 😉
To je super inspirace, děkuji
Wow, to vypadá opravdu parádně! 🙂