Po tom, co jsem tenhle čokoládový narozeninový dort, který lze připravit ve veganské a bio verzi sdílela na mém IG @barasedlakova, strhla se hotová lavina žádostí o recept. Konečně mám chvilku času, tak pojďme na to. Dortík jsem pekla na základě inspirace, kterou mi nasdílela moje kamarádka Domča. Celý dort je veganský. Jen já jsem do polevy použila Milka čokoládu, kterou vegani mohou nahradit jinou veganskou čokoládou.
Připravujte ideálně dva dny před konzumací. 1 noc nechte na uležení čokoládového krému a jednu noc na uležení celého dortu.
Dortík o průměru cca 18cm
Ingredience na čokoládový krém
Kokosové mléko – 400 ml (používám Aroy D- bio)
Nalámaná čokoláda – 3 tabulky mléčné Milka čokolády, nebo jiná například vegan čokoláda
Kokosový olej – 1/4 šálku
Cukr moučka – 1/2 šálku
Ingredience na korpus
Hladká mouka – 180 g
Nepražené kakao – 90 g
Cukr moučka – 100 g
Jedlá soda – 1 čajová lžička
Prášek na pečení – 1 čajová lžička
Sůl – 1 špetka
Mandlové mléko – 360 ml
Kokosový olej – 1/2 šálku
Jablečný protlak – 1 sklenice cca 250 g
Javorový sirup – 1/4 šálku
Jablečný ocet – 1 čajová lžička
Vanilkový extrakt – 1 čajová lžička
Ingredience na dokončení narozeninového dortu
Borůvky
Maliny
Jahody
Jahodová marmeláda
Postup
1.den
Čokoládový krém
V rendlíčku rozehřejte kokosové mléko. Až bude teplé přisypejte kousky čokolády a cukr, přilijte kokosový olej a míchejte dokud nevznikne krémová čokoláda.
Hotovou směs nechte přes noc vychladnout v ledničce, dokud neztuhne do konzistence jakou má třeba Nutela. 🙂
2.den
Korpus
Předehřejte troubu na 180°C.
Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, kakaový prášek, cukr, jednou sodu, prášek na pečení a sůl.
V druhé míse smíchejte tekuté ingredience – kokosový olej, mandlové mléko, jablečný protlak, javorový sirup, jablečný ocet a vanilkový extrakt.
Do mísy se směsí tekutých ingrediencí začněte pomalu přisypávat ty suché a promíchávejte na jemné těsto. Promýchat zvládnete jen vařečkou, ale já použila metličku na tyčovém mixéru, abych měla směs hezky jemnou a nadýchanou. S hotovým těstem v míse párkrát bouchněte o stůl nebo kuchyňskou linku. Bublinky ze směsi tak vyklepete ven a nebudete mít v dortu moc vzduchových dírek. 🙂
Těsto nalijte do malé dortové formy. Myslete na to, že těsto až 2x nabude. Nikdy proto neplňte formu až po okraj. Nechte péct cca 55 minut. Že je korpus hotový a dobře propečený poznáte, když do něj zapíchnete špejli nebo párátko a když ho vytáhnete bude suché, ne olepené těstem.
Hotový korpus nechte úplně vychladnout přikrytý utěrkou.
Celý narozeninový dort
Korpus opatrně rozkrojte podélně na 3 pláty (3 patra dortu)
Na zdobení použijte ideálně vyvýšený podstavec na dort, podobně, jako vidíte na fotce. Položte na něj dva listy pečícího papíru tak aby se lehce překrývaly na středu. Neumažete si tak servírovací talíř a až budete mít ozdobeno, stačí papíry zpod dortu vytáhnout a vše bude krásně čisté a připravené k podávání.
Položte první patro dortu na pečící papíry. Vyndejte krém z lednice a pořádně ho promíchejte.
První patro dortu potřete rovnoměrně čokoládový krémem. V mističce rozmačkejte několik borůvek, opatrně je smíchejte s jahodovou marmeládou a potřete touto směsí opatrně čokoládový krém. Vytvoříte tak další vrstvu náplně dortu.
Na marmeládu opatrně položte druhé patro korpusu. Druhé patro znovu potřete čokoládovým krémem a položte na něj na plátky nakrájené jahody.
Opatrně položte poslední část korpusu a vrch dortu znovu potřete čokoládovým krémem.
Vezměte si široký mazací nůž, nebo špachtličku a začněte pomazávat také okraje dortu. Osobně mám ráda přiznané tahy špachtličkou. Působí na mě chutně a člověku se hned začnou sbíhat sliny. 🙂
Vrch dortu ozdobte čerstvým ovocem a celý dort nechte ještě jednu noc odstát v lednici.
3.den
No a teď už si jen užijte oslavu. Dobrou chuť. <3
Další recepty na vegan i bezlepkové dezerty a zmrzliny najdete zde.
2 Komentáře
ten vypadá úžasne 🙂
WHEN PIGS FLY
Dobrý den, mohla bych se pro jistotu zeptat, jak velký šálek v receptu uvádíte? Díky za info, pěkný den
Dobrý den, prosím v jak velké formě jste pekla korpus? Děkuji. Vypadá nádherně, určitě ho zkusím!❤
Když jsem ho udělala, všichni mi mohli utrhat ruce! To se mi ještě nestalo 🙂
Dort byl naprosto skvělý!
Udělal jsem ho přesně podle receptu. Lepší dort jsme nejedli🥳
Dort jsem dělala již dvakrát a je fakt excelentní. Letos jsem udělala z dvojité dávky a vyšlo to na dvoupatrový (první patro klasický průměr formy asi 28 cm a druhé patro 16 cm). Šálek jsem měla 200 ml. Akorát jsem nestíhala a slepovala dort, když nebyl ještě studený… což mělo za následek absolutní roztečení krému (jaké překvapení, že?) a rozblemcnutí dortu do stran… nicméně lednička to zachránila. Nakonec byl i tak dort moc dobrý, díky za recept 🙂