Jíst raw polévku je na poprvé trochu netradiční zážitek. Osobně jsem si k ní prvně sedla a začala foukat. Umíte si asi představit, jak to pobavilo mojí spolusedící kamarádku vitariánku. “Baru to nemusíš foukat. Ta je přece studená.” 🙂
Stejně jako ostatní raw pokrmy jsou i raw polévky upravovány nanejvýš do teploty 42°C. Zůstávají proto jen mírně teplé. Nikdy ne vařicí. I tak jsem ale byla překvapena jejich lahodnou chutí. Hlavně v létě dokážou opravdu mile potěšit.
Jedna z mých oblíbených je raw thajská. Rozhodně stojí za zkoušku. V restauraci Secret of raw je prý dlouhodobě nejoblíbenější. Na porci pro 4 osoby budete potřebovat:
Ingredience:
- 3 hrnky kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody
- lžicka zázvorového džusu
- 4 lžíce limetkové šťávy
- 3 lžíce agávového sirupu
- 2,5 lžíce bíleho misa
- 1/4 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kari
- 1 lžička chilli prášku
- 1,5 lžičky himalájské soli
Na ozdobu:
- kousek červené papriky
- kousek pórku
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
Oloupejte česnek a cibuli.
Vymačkejte limety
Do mixéru nalijte limetkovou šťávu, kokosové mléko, vodu, agáve, zeleninu i koření a vše spolu rozmixujte do hladka. Je to opravdu jednoduché. Polévka už je takto vlastně hotová.
Nakonec jen ozdobte na tenko nakrájenou paprikou a pórkem a obložte čerstvým koriandrem.
Bonusový tip:
Vyzkoušejte si do polévky přidat hrstku kepl nudlí. Takhle polévku miluju nejvíc.
Další veganské a bezlepkové polévky najdete zde.
2 Komentáře
[…] raw thajská polévka […]
[…] kuchyni. Uplatnění najdou hlavně v raw food. Osobně je používám místo nudlí třeba do raw polévek nebo do asijské kuchyně. Kelp nudle mají neutrální chuť i vůní a tak chutnají přesně […]
krása!!! wáááw!!! seženu si potraviny a ochutnáám !!! Absoltuně miluji raw poléévkyy