Som Tam tod
Když jsem v thajské škole vaření poprvé ochutnala Som Tam tod, neboli thajský salát s fritovanou zelenou papájou, byla jsem úplně na měkko. Nemohla jsem uvěřt, že nejlepší jídlo, které jsem do té doby v Thajsku ochutnala bylo to, které jsem si připravila sama. J Byla to prostě úplná lahůdka. Chutná a svěží. Lehounce mastná po fritované papáje, křupavá po luscích vingy čínské, lehká a svěží po rajčatech rozmačkaných s chili, česnekem, sušenými krevetami a dalšími dobrotami. Prostě ráj na talíři.
Dobré vědět:
- Zelenou papáju najdete ve specializovaných prodejnách asijských surovin. Měla by být úplně zelená a když na ní zaklepete, měla by znít podobně jako meloun. Kdyby byla papája moc zralá, nedala by se použít.
- Pokud neseženete zelenou papáju, můžete použít i jiné ovoce jako například mango a podobně.
- Mouka, papája i perlivá voda na smažení papáji by měli být perfektně vychlazené, než se smíchají a vloží do oleje.
- Olej by měl být před smažením papáji pořádně rozžhavený.
- Papája obalená ve směsi se musí dát rychle smažit. Nesmí stát.
Ingredience:
Na smaženou papáju:
- ¾ hrnku rýžové mouky
- ½ hrnku bramborového nebo kukuřičného škrobu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 3 dcl ledově vychlazené perlivé vody
- 400 g vyhlazené očištěné a na pásky nasrouhané papáji
- 1 litr řepkového oleje na smažení
Na omáčku:
- 4 stroužky česneku
- 3-6 Bird’s eye chili
- 4 lžičky sušených krevet
- 4 rajčata rozkrojená na osminy
- 4 lusky vingy čínské nalámané na 4 cm dlouhé kousky
- 4 lžicky nesolených pražených arašídů
- 2-3 limetky – 7 lžiček čersvě vymačkané šťávy
- 7 lžiček rybí omáčky
- 2 lžičky třtinového cukru
Postup:
- Nastrouhejte papáju na nudličky.
- Do misky vložte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Vše smíchejte a najděte pro sebe vyváženou chuť. Odložte stranou.
- Rozžhavte olej ve velké wok pánvi nebo friťáku
- Ve velké míse smíchejte vychlazenou mouku, škrob, sůl a sodovku do konzistence těstíčka. Čím vychlazenější ingredience, tím křupavější a chutnější bude výsledek.
- V těstě obalte hrst nastrouhané papáji tak, aby každý kousek byl pokrytý těstíčkem.
- Když je olej dost žhavý, nasypte do něj obalenou papáju a nechce 20 vteřin fritovat. Potom plát smažené papáji otočte a nechte fritovat dalších 20 vteřin.
- Vyjměte papáju z oleje a nechte jí vychladnout na papírovém ubrousku.
- Vše zopakujte ještě třikrát.
- Do hmoždíře vložte česnek, chili a sušené krevety a vše spolu rozmačkejte. Pamatujte, že čím víc rozdrtíte chili, tím bude pálivější.
- Přidejte rajčata a pomačkejte o trochu víc.
- Přidejte vingu čínskou a znovu trochu pomačkejte a podrťte
- Přidejte drcené arašídy a omáčku z misky a vše pečlivě promíchejte.
- Na talíř nebo banánový list položte fritovanou papáju a polijte ji směsí z hmoždíře.
Lahůdka je hotová.
Dobrou chuť 😉
Vegetariáni mohou rybí omáčku nahradit 3-4 lžičkami sojové omáčky. Dle značky může být třeba sojovku ještě lehce dosolit.
Máte rádi thajskou kuchyni? Vyzkoušejte taky úžasný předkrm Thajsko v jednom soustu.
1 Komentář
[…] Máte rádi thajskou kuchyni? Vyzkoušejte taky úžasný Thajský salát s fritovanou zelenou papájou. […]